21

sep

2014

Waarom schelden jongeren zo graag met ‘Homo’?

Veel jongeren gebruiken de woorden homo of gay als scheldwoorden. Wat zeg ik? Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het woord homo het meest gebruikte scheldwoord onder jongeren is. “Jongen, weet je wel hoe gay dat is?” of “Wat ben jij nou voor homo?” zijn dingen die ik regelmatig bij veel jongeren hoor. Waarom gebruiken jongeren deze woorden zo graag als scheldwoorden? Waarom pakken zij zo graag de groep die in de minderheid is? Alleen maar omdat zij anders zijn dan zij zelf?

Naar mijn mening is ‘anders zijn’ een hele goede eigenschap, dit laat zien dat je uniek bent. Je bent jezelf en volgt niet de rages van de grote massa. Ik vind het daarom nogal vreemd dat homo’s gebruikt worden om een ander belachelijk te maken of pijn te doen. Want in feite is dat wat er gebeurd als je scheldt, je doet iemand pijn, je probeert iemand te vernederen. Waarom zou je iemand uitmaken voor homo? Er is toch niks ergs aan om homo te zijn… toch? Natuurlijk snap ik ook wel dat veel jongeren een verkeerd beeld van homo’s hebben, het enige wat zij zien zijn de ‘relnichten’ op TV. Zij zien niet de normale mensen om hen heen die op het zelfde geslacht vallen.

Misschien is dit ook wel iets dat mij persoonlijk raakt omdat ik zelf homo ben én trots ben op wie ik ben. Veel jongeren leren scheldwoorden aan in hun eigen omgeving, denk hierbij niet alleen aan school en vrienden. Nee, dit gebeurt ook thuis. Wanneer ouders het toelaten dat hun kind sommige woorden als scheldwoorden gebruikt. Of wanneer de ouders zelf met deze woorden schelden, maken zij een fout in de opvoeding van hun kind. De homo die nog in de kast zit, zal waarschijnlijk een stuk minder snel uit de kast komen als de omgeving negatief over homo’s praat of homo als scheldwoord gebruikt.

Ik heb een tijdje geprobeerd mensen aan te spreken op hun taalgebruik. Omdat zij niet alleen homo’s, maar onder andere ook bijvoorbeeld Joden, Marokkanen, Turken en autisten pakken. Alle groepen die in de minderheid zijn. Maar ik merkte dat mensen zich er niet zoveel van aantrekken als je hen er op aanspreekt. Het kostte mij meer energie er wat van te zeggen dan dat het resultaat opleverde. Zij hebben geen idee wat de gevolgen van hun woorden op andere mensen kunnen hebben, anderen die misschien heel onzeker zijn.

Laten we daarom allemaal eens stoppen met te schelden met groepen die in de minderheid zijn. Schelden is zwak. Ja, het zet kracht bij wat je zegt, dat klopt. Maar waarom schelden zoveel mensen? Omdat ze eigenlijk niet zoveel nuttigs te zeggen hebben. Hun argumenten zijn niet goed onderbouwd en dus gooien ze er maar wat scheldwoorden door heen. Toch schiet je daar niks mee op, mensen zullen je veel minder snel serieus nemen.

Laten we daarom gewoon vriendelijk tegen elkaar doen en anderen niet zien als minderwaardigen, daar schiet je zoveel meer mee op.

Waarom schelden jongeren zo graag met homo

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


10 Responses

 • Auriske Holkamp

  Dit is zn mooi stukje, ik weet zelf hoe vervelend het is.
  Ik ben bi, er word er erg mee gepest. Ze zien me als raar, sommige zelf als hoer en slet, maar dat ik absoluut niet wie ik ben.
  Het is zo sneu om altijd maar weer te schelden, zonder dat ze vaak weten hoe veel pijn ze een ander doen. Ik ben het zo zat, en nu ik dit lees weet ik dat ik niet de enige ben.
  Ik hoop dat het door meer mensen woord gelezen.

  Echt heel mooi en goed verwoord.

  • Melissa

   @auriske

   Heb je er wel eens over na gedacht om voorlichting te laten komen op school? hierdoor krijgen die mensen misschien een beetje begrip en begrijpen ze het beter. Op mijn blog staat hier een artikel over. IK wil mezelf niet promoten dus ik zet hier geen link, Als je op mijn naam klikt kom je volgens mij op mijn blog

 • Melissa

  k heb zelf een hekel aan schelden en vloeken maar als iets mis gaat of niet lukt kan het wel opluchten. Ik betrapte mijzelf er op dat ik wel een scheld met het woord gay of homo maar als je scheld met hetero dan kijken mensen je raar aan, persoonlijk vind ik dit wel grappig

  Goed artikel en mooie foto.

 • Floris

  Je hebt gelijk, alleen denk ik dat het woord homo of gay als scheldwoord allang niet meer wordt gebruikt met de directe verwijzing naar een homo. Net als dat we kut zeggen als iets mis gaat, dan denken we ook niet meteen aan het vrouwelijke geslachtsdeel. Dit maakt het natuurlijk niet oké, maar het is zo ingeburgerd dat je er weinig aan kan veranderen. Ik betrap mezelf er trouwens ook wel eens op dat het op die manier gebruik, wat nergens op slaat want ik ben zelf homo.

 • Niek

  Dit is echt heel erg waar, net zo iets als mensen die schelden met het woord kanker. Het is een ziekte, daar moet je niet mee schelden.

 • Sam

  Zo lang je niet overduidelijk homo doet vind ik het best, dat lijkt volgens mij voor de meeste het grootste probleem: Homo’s die zich extreem verwijft gedragen, dat maakt het voor een hetro af en toe ongemakkelijk.

 • Benjamin

  Ikzelf word uitgemaakt voor mietje flikker homo… vermoeiend.

 • Yula

  Hey, wat ontzettend mooi geschreven! Ik zit in 5 gymnasium van het Fons Vitae Lyceum en doe samen met mijn vriendin een onderzoek naar schelden met o.a. woorden zoals homo of gay. Zouden wij u misschien mogen interviewen over dit onderwerp? We vermelden uw naam niet als u dat niet wilt. Alvast bedankt!
  Groeten, Maud Neefjes en Yula Hoogendijk

 • Yula

  Hoi Hjalmar,

  Naar aanleiding van dit inspirerende artikel hadden mijn vriendin Maud Neefjes en ik jou een email gestuurd over een interview voor ons onderzoek. Wij zouden deze het liefst op video met jou willen afnemen, wij wonen in Amsterdam. Als dit niet mogelijk is kunnen we dit ook schriftelijk per mail naar jou sturen. We horen graag van je en zijn erg dankbaar voor je bijdrage! Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Yula en Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>