28

sep

2014

Vroeger was alles beter?

“Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren.”

Wanneer je bovenstaand citaat leest, zou je bijna denken dat het van een zeurende leraar komt, die uitkijkt naar zijn pensioen. Maar nee, dit is geschreven door iemand anders, iemand die niet van deze tijd is. Dit is gezegd vóór de aanslag op het World Trade Center, vóór de val van de Berlijnse muur, vóór de moord op John F. Kennedy, voordat Leonardo Da Vinci de Mona Lisa schilderde en zelfs voordat er ridders en jonkvrouwen waren…

Dit citaat komt van, wat wordt gezien als, de eerste filosoof: Socrates.
Socrates leefde in het Athene van rond 470 voor Christus. Hij vond het heerlijk (net zoals ik) om diep over dingen na te denken. Zo had hij gesprekken met zijn leerlingen over hoe zij tegen het leven aankeken. Helaas is Socrates ter dood veroordeeld, maar zijn ideeën leven nog voort en zijn nog steeds van toepassing op het leven van nu.

Blijkbaar hadden de ouderen van toen dezelfde problemen met jongeren als sommige dat nu hebben. Natuurlijk passen niet alle jongeren in het beeld dat wordt geschetst door Socrates, maar het is wel een vooroordeel dat veel mensen over jongeren hebben. Het is dus niet nieuw, elke generatie heeft haar jongeren met dezelfde behoeftes en eigenaardigheden.

Ook in mijn omgeving zie ik bij verschillende jongeren delen van dit citaat terugkomen. Wanneer ik iemand met de nieuwste telefoon en duurste merkkleding zie, vraag ik mij weleens af: “Waar doen ze het van? Waarom moet alles per se nieuw en duur te zijn?” Je kan toch net zo gelukkig zijn met iets mindere luxe?

Je spreekt elkaar gewoon normaal en met respect aan. Ik zie dat dit ook weleens vergeten wordt door sommigen. Natuurlijk moet je de kans krijgen om je eigen mening te geven en jezelf te kunnen ontwikkelen. Maar dat kan best zonder geschreeuw en gescheld. But than again… Het is niet nieuw, dit gebeurt al eeuwenlang. Het heeft tijd nodig om te ondervinden wat goed en fout is.

Zoals vaak gezegd wordt, de geschiedenis herhaalt zich. Zo ook met hoe ‘de jeugd’ zich gedraagt. Dit is niet nieuw, er niks mis met ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ook zij zijn bezig hun eigen leven op te bouwen.

En dan wordt er gezegd dat vroeger alles beter was?

Wat is jouw mening hierover? Laat het hieronder achter in een reactie!

Vroeger was alles beter?

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


3 Responses

 • Gijselien

  Vroeger was het anders. Vroeger was ik anders en nu nog steeds. Verandering is van alle tijden. Anders zijn ook. Anders is mooi.

 • Daan

  Mensen die klagen over het heden, hebben denk ik niet door hoe goed ze het eigenlijk wel niet hebben in vergelijking met vroeger. Het komt denk ik vooral voort uit een soort persoonlijke frustratie.

  Wat overigens grappig is, is dat dit citaat blijkbaar vaak verkeerd wordt geciteerd. Het blijkt dat Socrates dit eigenlijk nooit heeft gezegd. Niet dat dit het punt verandert.

 • Angelo

  Wij Nederlanders zeuren altijd, vroeger al en nu nog steeds. Er is dus niet zo gek veel veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>