16

nov

2014

Overal Blaadjes?!

Elk jaar gebeurt het opnieuw, het wordt kouder, het gaat harder waaien en uiteindelijk verliezen de bomen hun bladeren. Het treurige beeld van al deze droevige bomen zonder hun trots blijft soms in mijn hoofd hangen. Het doet mij aan een verhaal denken dat de ouders van een goede vriendin mij ooit vertelden. Als klein meisje kon zij overstuur raken om de dingen die in haar ogen onrechtvaardig waren. Waarom kon zij zelf geen prinses zijn? Waarom was er oorlog in de wereld? Maar ook het vallen van de bladeren vond zij onrechtvaardig. “Duizenden, miljoenen blaadjes! Overal blaadjes!” Ik zie dan voor mij hoe zij daar staat als klein meisje met te veel bladeren in haar te kleine armen. Terwijl er langzaam één traan over haar wang glijdt, vraagt zij waarom er overal bladeren liggen. Hoe leg je een kind uit dat de bomen de bladeren loslaten zodat zij er beter van worden? Dat klinkt helemaal niet logisch.

Het einde van het jaar nadert en de bladeren hebben hun taak van schitteren in het zonlicht voldaan. Het geruis van de bladeren in de wind zullen we de komende paar maanden niet meer horen. Maar hun belangrijkste taak is niet alleen aan de boom hangen, het is het loslaten. Wanneer de bladeren vallen geven zij de boom voeding en kracht om in de lente weer van die prachtige bladeren te hebben. De boom zal zijn bladeren los moeten laten zodat hij een jaar later kan schitteren.

Holding on and letting go

Je zou kunnen stellen dat wij als mensen een hoop van de bomen kunnen leren. Ik zou er een hoop van kunnen leren. Wanneer ik bijvoorbeeld iemand heel graag mag, houd ik diegene graag dicht bij mij, misschien zelfs wel iets te dichtbij. Om iemand dicht bij je te hebben, zal je af en toe ook afstand moeten nemen, loslaten. Dit mag dan wel erg eng zijn, soms is het wel beter. Je geeft ruimte en nieuwe energie om een band op te bouwen. Zodat jij diegene uiteindelijk weer dichtbij je kan laten.

Hetzelfde gebeurt bij een rouwproces, je kan proberen angstvallig aan een persoon vast te houden. Maar dit zal je niet beter laten voelen, je zal dan waarschijnlijk moeite hebben om door te gaan. Toch zal er een moment aanbreken dat je diegene los zal moeten laten. Dit betekent niet dat je diegene moet vergeten, in tegendeel. Je houdt vast aan alle mooie herinneringen die je aan die persoon hebt.

Oude kleding, kaarten van plekken waar ik ben geweest, boeken die uit elkaar vallen, schoenen die helemaal vertrapt zijn, bioscoopkaartjes, kleine notities die mensen mij hebben gegeven, sleutels die op geen enkel slot meer passen, een sinterklaasgedicht van een aantal jaar terug. Allemaal compleet nutteloos en onbruikbaar. Eigenlijk zou ik het allemaal in één keer weg moeten gooien. Maar toch kan ik het niet weg doen, er zitten te veel sentimentele waarden aan al deze dingen. Misschien komt er een dag dat ik dit weg kan doen, zodra ik er klaar voor ben. Maar voor nu vind ik het goed, ik houd het nog even een tijdje dicht bij mij.

Overal blaadjes?!

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


6 Responses

 • Patrick

  Loslaten en doorgaan. Je moet dingen (spullen, personen etc.) soms los laten om een nieuwe start te maken of met iets verder te komen.

  Mooie blog weer, goed geschreven.

 • ELvira

  Spullen weg doen is lastig. Ik heb ook van die laatjes waar van alles in ligt. Een oud bioscoopkaartje, een oude plattegrond van een stadje in het buitenland, een zakje waar snoep in zat, enz. Meestal met herinneringen en soms de meest kleine. Meestal is het gene wat er in de la licht niet de grootste herinnering maar wel iets klein waardoor je weer van alles herinnert.

 • Kim

  Mooi geschreven! Ik vind het juist heel fijn om dat soort dingen te bewaren, zonde om weg te gooien.. Juist een mooie herinnering voor later :)

 • Sanne

  Wauw!! Ik heb je blog binnen een dag uitgelezen! Je schrijft zo moeiteloos lijkt het. Helaas moet ik nu het loslaten van een dierbaar persoon nu meemaken, ik zal je advies opvolgen. Mooie foto!! <3

 • Claire

  Very wise indeed. It’s a hard lesson to learn :)
  I am so proud of you.

 • Maria

  Heel mooi en ik ken die blonde dame ook,ze heeft ook nog een mooi verhaal over de stervende zwaan, groetjes Maria uit Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>