30

jul

2014

Mijn coming out verhaal [een jaar later]

coming out verhaal

‘Mam, pap… Ik moet jullie wat vertellen.’ Wat in het begin een enorme stap leek, valt naderhand weer mee. Vanaf dit moment besloot ik om mezelf te zijn en te accepteren wie ik ben. ‘Ik ben homo.’ De woorden die ik vaak al in de spiegel had gezegd, maar lastig tegen een ander kon zeggen kwamen er op 29 juli 2013 tegen mijn ouders uit. ‘Dus?’ was het antwoord van mijn moeder, ‘Dat maakt toch niks uit?’ en mijn vader voegde daar aan toe: ‘Ik voel me vereerd dat je dat met ons wilt delen.’ Vanaf dat moment was het normaal en hadden zij én ik er vrede mee. Na een tijdje werden er grappen over gemaakt en was het de normaalste zaak van de wereld. Ik zou ooit met een jongen thuis komen in plaats van met een meisje, so what?

Voordat ik uit de kast kwam, kwam ik regelmatig bij een goede vriend thuis. Hij was ouder en was ook homo. We hadden eindeloze gesprekken over homoseksualiteit en hoe het voor hem was. Hij vertelde mij over hoe hij uit de kast kwam en hoe hij de dingen beleefde. Hij herkende veel van hem in mij en ik weer van mezelf in hem. Dat was prettig, dit liet zien dat ik er niet alleen voor stond of alleen was. Ik was 16 en onzeker, wist ik veel wat mij allemaal te wachten stond. Een paar weken voor die bewuste dag had ik met mijn zus afgesproken om naar het strand te gaan. Zoals een zus behoort te zijn, was ze een beetje ongerust. Wat moest haar jonge broertje nou bij iemand thuis die een stuk ouder is? Dus vroeg ze er naar. ‘Als hij homo is… betekent het dan dat jij ook homo bent?’ Tranen sprongen mij in de ogen, mijn hartslag ging tekeer, ik kon er niet meer om heen. Ik wilde niet meer liegen tegenover haar. ‘Ja..’ Ze troostte mij direct en even later zei ze heel nonchalant: ‘Ik snap wel dat je jongens leuk vindt! Dat vind ik nou eenmaal ook.’ De spanning was gebroken en de rust wedergekeerd, het was normaal.

Closets are for clothes, not people!

Een tijd nadat ik mijn ouders en mijn zus had verteld over mezelf kwamen mijn broer en zijn vriendin met vrolijk nieuws. Zij waren in verwachting van wat later een prachtig meisje zou worden. Ik was overdonderd, verbaasd en heel gelukkig met dit fijne nieuws. Nadat ik hen gefeliciteerd had zei ik: ‘Dan heb ik ook nog wat te vertellen…’ Dit was misschien niet de perfecte timing om te vertellen dat ik homo ben, maar het moment voelde voor mij juist. ‘Nou, jij ook gefeliciteerd dan maar, hè?’ zei mijn broer een beetje onwennig maar toch heel lief. Vanaf dat moment kon ik ook mezelf bij hen zijn.

Naast deze momenten waren er nog veel meer momenten waar ik mensen vertelde dat ik op jongens val. Soms heel nonchalant, soms iets geforceerd, maar altijd met het juiste resultaat. Niemand had er problemen mee en iedereen steunde mij. Het afgelopen jaar was prachtig, een jaar waar ik veel dingen geleerd heb. Ik heb mezelf kunnen accepteren zoals ik ben, iets mooiers kan ik me niet voorstellen. Doordat ik uit de kast kwam heb ik veel mensen leren kennen, ook hier ben ik enorm dankbaar voor. Het was een jaar in mijn leven dat voor veel veranderingen zorgde. Maar spijt, dat zal ik nooit hebben.

It gets better!
Two-Men-Holding-Hands-812874

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


18 Responses

 • LA

  Heel mooi geschreven! Net als al je andere stukken. Je moet haast wel de perfecte (jonge) man zijn! ;)

 • Simone

  Mooi geschreven weer Hjalmar! En ik moest ook even een traan wegpinken na het lezen van de mooie en lieve woorden van je ouders.
  Schrijf zo door! Ik lees je verhalen met veel plezier (en emotie ;-)). X Simone

 • yvonne

  hoorde het van je oma wat een verhaal echt diep uit je hart goed gedaan toffe jongen groetjes aan je ouders xx

 • Idwerd

  Mooi geschreven! En dat alle volgende jaren ook maar prachtig mogen zijn! (:

 • Christel

  Wouw, wat fijn! Ook heel mooi geschreven.

  <3
  Christel

 • Emma

  Wat stoer en gaaf dat je dit zo post. Heel goed geschreven ook!

 • Madeleine

  Heel mooi geschreven! :-)

 • collin

  Hahahaha lol hoe jij bij je broer uit de kast kwam heb ik gedaan bij me nicht xD

 • Diana

  Hjalmar, ik hoop nog heel veel van jouw mooie blogs te mogen lezen.
  Veel liefs van ons.

 • Aafke

  Lieve Hjalmar,

  Al 6 jaar ken ik je zus en volg ik je leven van een afstandje door de verhalen die ik hoor. wat fijn om te horen en te lezen dat je weer lekker in je vel zit en eindelijk jezelf kan zijn. Wat heerlijk dat je het kan delen met de mensen waar je van houdt en die van jou houden. Ik gun je veel geluk en liefde in je leven!

  Liefs Aafke

 • Emmy

  Lieve Hjalmar,

  Ik kreeg deze site via je moeder!
  En wat kan jij prachtig schrijven. En uit de kast komen is niet niksmaar met zulke lieve ouders had ik niks anders verwacht. Maar ach tegenwoordig is er niks geks meer aan. Als je maar gelukkig bent ;) en ik me altijd maar afvragen waarom zo’n lieve jongen met zo’n goede stijl nou nooit een vriendin had!!! Haha maar heel goed dat je je zo gelukkig voelt en ik zal je blog in de gaten houden. Kunnen we weer lekker bijkletsen onder het knippen.
  Je bent een topper en hoop dat er een hele leuke jongen is die net zo lief en gezellig is als jou.

  Veel liefs,
  je beste kapstertje!!

 • Iris Vlekke

  Zo trots op je!

  X

 • Daan Broers

  Hjalmar! Dankjewel dat je er al die tijd voor mij bent geweest. En inderdaad ‘Closets are for clothes, not for people.’ Je bent een prachtige jongen.. Ga zo door en geniet van het leven!

 • Eilish

  Mooi geschreven!

 • Hille

  Prachtig verhaal, ik heb dit net gelezen en kon gewoon niet droog blijven, zit hier eigenlijk best te janken, waarom weet ik niet precies, maar ik bwn ook net uit de kast gekomen en voel echr mezelf in jou verhaal, het is zo fijn om te lezen dat iedereen je accepteert en dat het na een jaar zo prima is gegaan.

 • Renke

  heel mooi open en eerlijk verhaal.

 • Lisanne

  Mooi! Heel herkenbaar ook… Je zult je hele leven kleine coming out momentjes beleven, fijn dat ze allemaal nog ‘oke’ zijn geweest! De woorden van je familie vind ik prachtig!

  Ik ben een half jaar geleden getrouwd met de liefde van mij leven, een vrouw. Wat kan een mens gelukkig zijn, homo, hetero of bi. Ik wens jou ook alle geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>