30

aug

2014

Hoe je niet moet reageren als je kind uit de kast komt

Toevallig kwam ik van de week een video tegen waarin te zien is hoe een jongen uit de kast kwam voor zijn ouders. Zijn ouders reageerden niet steunend maar woedend, volgens hun is homoseksualiteit fout. De jongen werd verteld door zijn ouders om uit huis te gaan omdat zij zijn manier van leven niet accepteren. Deze video maakte mij boos, boos dat er nog zulke mensen leven, boos omdat zij hun geloof kiezen boven hun eigen kind. Het lijkt mij toch dat de liefde voor je kind eindeloos is, dat je alles doet voor je kind? Helaas is dit niet altijd het geval…

Natuurlijk blijven er vragen bij mij rond spelen, is het eerlijk van deze jongen om deze ‘coming out’ te filmen? Is deze video wel echt? Maar eigenlijk zijn de antwoorden op deze vragen helemaal niet relevant. Er zijn wel degelijk nog mensen op deze wereld die hun geloof boven hun kind stellen. Die hun kind niet accepteren omdat zijn of haar seksualiteit niet binnen de normen vallen. Wat zullen de buren of de kerk er wel niet van denken? Ook hier lijkt het allemaal weer te draaien om geloof. Begrijp me niet verkeerd, mensen moeten echt geloven wat ze willen. Ik vind het mooi om te zien als iemand dat doet en kan. Maar wanneer je iemand jouw geloof opdringt of daardoor iemand niet in zijn waarde laat, denk ik niet dat je op een goede manier met je geloof om gaat.

If God hates gays, why are we so cute?

Laatst werd ik op het station aangesproken door een ‘geloofs-adverteerder’. Zo iemand die ‘s morgens vroeg al in pak en met een stralende glimlach staat te wachten om jou ‘het licht te brengen’. Natuurlijk had ik weer niks in de gaten en verwachtte ik dat deze vriendelijk uitziende man mij de weg zou vragen. Ik heb altijd wat moeite om onvriendelijk tegen mensen te doen en deze man begon een heel verhaal over zijn god tegen mij. Ik heb met een half oor geluisterd en nam toen zijn affiche aan. Hier stond een website op met levensvragen voor jongeren en volwassenen. Zo nieuwsgierig als ik ben heb ik toch maar even gekeken. Er stonden interessante dingen tussen die inderdaad wel kloppen en waar jongeren misschien wel wat aan hebben. Maar toen ik begon te lezen over homoseksualiteit op die website ging er weer een knop bij mij om. Het zou een tijdelijk iets zijn. Liefde voor iemand van hetzelfde geslacht zou niet fout zijn, zolang je het maar niet praktiseert. Ja daag, nee bedankt.

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


10 Responses

 • Iris

  Super artikel! Mijn ouders hebben gelukkig nooit raar gereageerd op het feit dat ik op vrouwen val, ik vind het dus altijd zo lastig om me voor te stellen dat er daadwerkelijk ouders zijn die echt boos worden of zelfs hun kinderen weg sturen! Echt belachelijk!

 • Rachekl Keijzer

  Ik heb altijd het idee dat het geloof meer haat dan liefde met zich mee brengt.
  Zou fijn zijn als mensen eens niet zo ouderwets deden.

 • Margarita

  Ik ben christen en ik geloof in God. Er zijn veel homoseksuele mensen die ik ken, die ook christen zijn, en zij weten dat ze geliefd zijn door God. In Gods ogen zijn álle mensen waardevol en geliefd. Homoseksueel zijn is geen keuze; je bent het of je bent het niet. Net zoals bij hetero’s. De reactie van de ouders is echt overdreven en het lijkt erop dat hun ouder-kind relatie ook niet echt goed is, anders zou hun omgang met elkaar anders zijn en dit filmpje niet op internet komen. Daarom vind ik dat je breder en verder moet kijken dan dit filmpje, dit is geen typische reactie voor christenen.
  Greets’

  • Wallflower

   Bedankt voor je reactie! Ik geef je ook helemaal gelijk, maar zoals ik ook al zei, niet iedereen gaat (in mijn ogen) goed met zijn of haar geloof om.
   Ik respecteer ieder die gelooft, maar zodra iemand zijn/haar geloof aan iemand anders opdringt, heb ik het gevoel dat iemand niet goed omgaat met geloof. Ik geloof ook zeker niet dat dit een typische reactie is, maar dit filmpje liet mij wel zien dat er wel degelijk mensen zijn die op deze manier denken. Dat vind ik ontzettend jammer.
   Ik vind het mooi hoe je zegt ‘In Gods ogen zijn álle mensen waardevol en geliefd.’ en ik hoop dat ook de mensen die nu niet zo denken, er ooit zo over zullen denken.

 • Eric

  Steeds dat “God bla bla bla”. Ik word er agressief van.

 • Aimée Peters

  Ik heb je blog niet zo heel lang geleden ontdekt en ik vind dat je ontzettend talentvol bent! Geweldige schrijfstijl en artikels! :)
  X

 • Eva

  Je zet de feiten goed op een rijtje! Goed stuk!

 • Ellis

  Ik heb de bijbel nog nooit gelezen, maar wat ik wel weet, is dat het geloof óók gaat om het accepteren van je naasten. Dan zou zijn/haar seksuele voorkeur toch niks uit moeten maken?
  Ook het feit dat sommige gelovigen zeggen dat er in de bijbel staat dat ‘homoseksualiteit fout is’. Iemand moet mij dan toch echt een keer de bladzijde in de bijbel laten zien waar dat letterlijk staat, want dat geloof ik gewoon niet. En mocht het er écht in staan? Dan wil ik nóóit een bijbel in m’n buurt hebben.

 • Melissa

  Super goed artikel. Ik wou dat mijn ouders beter had gereageerd.

 • Dirk

  Hallo

  Ik ben zelf ook gelovig en ga elke zondag naar de kerk. Vorig jaar kerst heb ik mijn ‘coming out’ gehad. Mijn familie accepteert mij zoals ik ben. Maar er zijn mensen die dat niet doen. Zou het zo zijn dat die mensen Door hun opvoeding niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. En dat er binnen de kerken nog teveel taboe is rond homoseksualiteit. 1 ding is wel duidelijk homo zijn is geen keuze zoals sommigen denken.

  Gr Dirk jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>