28

nov

2014

Gastblog: It’s you time!

Pascal is 21 jaar oud, is een echte kasteelheer, kan onwijs genieten van Heel Holland Bakt, ziet de wereld graag in zwart wit en heeft het gevoel dat hij 50 jaar te laat geboren is. Voor Wall-flower.nl heeft hij een blog geschreven over Social Media en wat dat met mensen doet. 

Met de komst van smartphones en tablets is er een nieuwe manier van leven ontstaan. Jouw leven en dat van mij is in hoge mate aanpasbaar geworden. Waar we in real-life nog wel eens fouten maken, hebben we online een complete controle op hoe we overkomen. Edit, delete, retouch. Tijd voor een wake-up call?!

Via Whatsapp, Instagram, Facebook en alle andere sociale media presenteren we onszelf zoals we (willen) zijn. We gaan mee met de massa, want de maatschappij verwacht het van ons. Je beste vriend(in) zit namelijk ook op Instagram, Snapchat, Twitter en Facebook. Buiten de boot vallen behoort niet tot de opties. Maar waarom besteden we zoveel tijd aan iets dat zoveel van ons vraagt?

Simpel. We zijn online omdat we het gevoel hebben dat niemand echt meer naar ons luistert. Wanneer had je het idee dat iemand echt volledig luisterde naar wat je te vertellen had? Juist. We worden simpelweg niet meer gehoord. En wat doen we als reactie daarop? Een toevlucht zoeken in een smartphone of tablet. Deze luisteren immers altijd! Mensen laten ons in de steek, maar technologie toch zeker niet. Hierdoor verwacht ik minder van jou en jij minder van mij.

“We worden simpelweg niet meer gehoord”

Technologie is beschikbaar wanneer we op ons kwetstbaarst zijn. Wanneer we bang voor intimiteit zijn. Wanneer we alleen zijn… Daarom staan we toe dat deze technologie ons helpt om ons op die momenten toch verbonden te voelen, en dat op een controleerbare manier. Paniek, zweet en tranen liggen vaak op de loer wanneer we deze controle en bereikbaarheid even kwijt zijn. Met een burn-out, overspannenheid, of slecht slapen als gevolg. Side effects van de (a)sociale mediaziekte waaraan jij en ik lijden.

Technologie laat ons verder gaan dan dat we als mensen zelf kunnen. Miljoenen mensen staan dag en nacht voor ons klaar. Miljoenen mensen die kunnen dienen als tegenstander voor GTA V, voor het vullen van onze Instagram-feed of voor urenlang scrollen door (semi)interessante DIY-ideeën op Pinterest. Maar deze vrijheid kunnen wij van nature helemaal niet aan. Het is bewezen dat we gemiddeld gezien maar met 150 mensen contact kunnen onderhouden. Een grotere groep kunnen we niet onder controle houden, laat staan miljoenen mensen…

Technologie maakt ons ook een tikkeltje narcistisch (zeg maar dat de hele wereld om jou draait). Het is een podium voor iedereen die op een podium gezet wil worden. De perfecte vorm die wij van onszelf nastreven online zorgt voor een narcistische en lege leefstijl. Alle mooie vakantiefoto’s en bijzondere bakken Starbucks-koffie geven daarnaast een sterk gevoel van jaloezie. Mensen met weinig zelfvertrouwen worden hierdoor nog eens extra hard geraakt. Deze mensen willen zich daardoor het liefst verstoppen, ook al zijn zij juist degene die non-stop online zijn. Bizar toch?

Zijn we dan al helemaal verloren? In tegendeel! Technologie kan ons terugbrengen naar onszelf, als we leren om er afstand van te nemen en het op een andere manier in te zetten. Verminderen kan altijd, stoppen ook. Om toch niet geheel van de radar te verdwijnen is het belangrijk om vaste momenten te vinden waarin social media geen rol spelen. Momenten van soltitude, van mediastilte. Train je aandacht, log zo nu en dan even uit of ga een stap verder en plan een heuse internet sabbatical. Ik lig de komende twee weken op een tropisch eiland en social media staat niet op mijn paklijst.

Technologie is maakbaar, wat je ermee doet ook. Die mail of die foto laat wel even op zich wachten. It’s you time!

Share this:

About Author

Pascal

 


One Respond

  • Kim

    Mooi stuk en zo waar helaas..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>