11

okt

2014

Coming Out Tips

Coming out tips
De afgelopen tijd heb ik een aantal keer de vraag gekregen of ik wat tips kon geven over hoe je een coming out het beste aan kan pakken. Natuurlijk ben ik hier geen expert in en heb daarom de hulp van lezers gevraagd. Door middel van verschillende prachtige, ontroerende en hartverwarmende coming out verhalen is dit artikel geworden zoals het is. Daar wil ik jullie graag voor bedanken.

Vandaag, elf oktober 2014, is het ‘Coming Out Day’, een dag waar alle homo’s, lesbo’s, biseksuelen, transgenders en alle anderen een hart onder de riem gestoken krijgen. Misschien zelfs een dag om uit de kast te komen…

Jezelf Accepteren
Voordat een ander jou kan accepteren zal je eerst jezelf moeten kunnen accepteren. Dit kan soms erg lastig zijn, omdat je het gevoel hebt dat je niet in het ‘plaatje’ past. Maar of je nou homo, lesbisch, bi, transgender of iets anders bent: je mag er zijn, je bent het waard. Misschien ben je nog niet zo zeker van jezelf, dan kan het fijn zijn om lotgenoten te ontmoeten. Zij kunnen laten zien dat je er niet alleen voor staat, dat er meer mensen zoals jij zijn. Om lotgenoten te leren kennen zou je naar een bijeenkomst van een COC bij jou in de buurt kunnen gaan. Maar misschien is die stap nog een beetje groot, dan zou je ook een profiel aan kunnen maken op Jong & Out. Dit is een website voor jongeren tot en met 18 jaar om andere jongeren te leren kennen.

Het kan onwijs vermoeiend zijn om jezelf te verbergen, constant maar te liegen tegen de mensen waarvan je het meeste houdt, tegen wie je het liefst gewoon eerlijk bent. Zou het niet veel fijner zijn als je er gewoon eerlijk over kan zijn?

Coming Out!
Wanneer je op het punt staat om uit de kast te komen is het misschien fijn om klein te beginnen, bij iemand die dicht bij je staat en waarvan je verwacht dat diegene positief zal reageren. Bijvoorbeeld bij een goede vriend(in), een leraar, een broer of zus, een ouder of iemand anders die je vertrouwt. Zo heb je iemand om mee te praten, wat heel fijn kan zijn.
Diegene kan jou vertrouwen geven om het aan meer mensen te vertellen. Het zou ook kunnen zijn dat het jou juist helpt om met iemand te praten die niet zo dichtbij jou staat. Iemand waarvan je weet dat hij of zij het zal accepteren, dit is misschien wat makkelijker. Maar onthoud altijd, je hoeft het niet te vertellen als je het niet wilt. Het blijft jouw keuze.

Waarschijnlijk zoek je steeds naar het juiste moment om het te vertellen, maar ik kan je vertellen… Dat juiste moment bestaat niet. Je moet het moment maken. Er komt een ogenblik dat je die denkbeeldige drempel overgaat. Je hebt dan waarschijnlijk al duizend maal in de spiegel gezegd wat je wilt zeggen. Toch krijg je het maar niet over je lippen bij de mensen waarvan je houdt. Het is daarom belangrijk dat je er rustig over praat, dat je duidelijk bent. “Pap, mam. Ik moet jullie wat vertellen ik ben…” Vind je het nou heel lastig om dit hardop te zeggen, dan zou je ook een brief kunnen schrijven, dit is toch iets minder direct.

Emoties spelen een belangrijke rol bij een coming out. Laat deze emoties dan ook toe en probeer ze niet te verbergen. Lachen en huilen gaan vaak goed samen. Wees daarom ook niet verrast als je na het grote moment, de tranen, zal lachen. Wanneer je klein begint is het makkelijker (zo vond ik ieder geval) om het langzaam aan steeds aan meer mensen te vertellen. Je voorgaande coming out’s geven je hoop en een positief gevoel.

Natuurlijk zijn er ook mensen die het misschien niet van je accepteren, dit kan ontzettend lastig zijn. Hoe ga je daar mee om? Wanneer je nog thuis woont en je verwacht dat je ouders het niet zullen accepteren, zorg dan voor een plek waar jij terecht kan als het nodig is. Het klinkt misschien heel heftig, maar die kans is er soms. De meeste coming outs gaan goed, laat je daarom niet je hoofd op hol brengen door negatieve coming out verhalen.

Wanneer je op school, of ergens anders, gepest wordt om je geaardheid is het belangrijk om naar een vertrouwenspersoon te gaan. Dit kan een mentor of docent zijn waar je je veilig bij voelt. Deze persoon kan ervoor zorgen dat het ophoudt en dat jij jezelf kan zijn.

Na je Coming out!
Eigenlijk begint het allemaal pas nadat het hoge woord er uit is. Vanaf dit moment kan je jezelf zijn, het mooiste wat er is. Het klinkt misschien ontzettend cliché, maar… ‘It Gets Better!’ Dat is iets wat ik persoonlijk iedereen op het hart wil drukken. Het lijkt misschien alsof je je altijd zo blijft voelen, alsof het niet beter wordt. Maar dat komt, echt.

Je gaat een prachtig nieuw avontuur tegemoet, een avontuur waarbij het om jouw geluk gaat. Een avontuur waarbij je jezelf kan zijn. Wat maakt het nou uit als je net wat anders bent? Jij bent immers uniek en staat waarvoor je wilt staan. Daar mag je zeker weten trots op zijn. Ik ben ieder geval trots op jou.

It Gets Better!

Als je meer wilt lezen over mijn persoonlijke coming out, dan kan dat ook: Mijn Coming Out verhaal  [een jaar later]

Nogmaals wil ik iedereen bedanken die zijn of haar verhaal naar mij toegestuurd heeft. Dankzij jullie is dit artikel geworden zoals het nu is, bedankt! Mocht je jouw verhaal willen delen of hier iets aan toe willen voegen, plaats dan zeker even een reactie!

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


6 Responses

 • Bas

  Wat een leuke foto haha :D. Bedankt voor je tips.

 • Kim

  Wat goed dat je hierover schrijft en er aandacht aan besteed :)

 • Danaivorgia.nl

  Super dit artikel!

 • Elbrich

  Wat dapper en goed dat je dit schrijf, super leuk! Ik ga je volgen, vind het super leuk om mannelijke bloggers te volgen.

  Liefs, Elbrich

 • Melissa

  heel goed artikel ik denk dat je hier veel jongeren mensen mee kunt helpen :)

  ps leuke foto

 • Bram (Ourlives.nl)

  Wat een gaaf artikel, en leuk om te lezen! Ik denk dat veel jongens en meisjes er wat aan zullen hebben. Goed dat je er aandacht aan besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>