04

aug

2014

Amsterdam Gay Pride 2014

Hier zit ik dan op de grond van het perron, met mijn rug tegen een zuil aan en mijn benen voor mij uit. Mijn regenboog sokken lachen mij toe. De sokken waar ik al de hele dag complimenten over heb gekregen van bekenden en vreemden. Vandaag was ik voor de allereerste keer naar de Amsterdam Gay Pride. Ik kan ieder geval met zekerheid zeggen dat ik een ervaring rijker ben.

Ik wist niet zo goed wat ik van deze dag moest verwachten. Natuurlijk ken ook ik de foto’s en filmpjes van de canal parade. Maar niets kan tippen aan het ervaren en beleven van het moment zelf. De grootste, vreemdste en mooiste boten kwamen voorbij. Mensen waren uitbundig en enthousiast. Ik geloof niet dat ik ooit zoveel sixpacks en zoenende mannen op één dag heb gezien. Het was fantastisch om te zien hoe iedereen op deze dag zichzelf mag en kan zijn.

Halverwege de dag stond er ineens een man van in de dertig naast mij die heel nonchalant zei: ‘Naast jou zou ik morgen wel wakker willen worden…’ Ik bedankte de man voor het aanbod, zei dat ik daar absoluut geen interesse in had en liep door. Het was goed te merken dat het tijdens de gay pride ‘Kijken en bekeken worden’ is. Het voelt soms een beetje als een jacht. Iemand kijkt je in de ogen, jij kijkt weg, hij blijft kijken. Op zich is dit ook niet raar, wanneer heb je nou anders zoveel homo’s bij elkaar en de mogelijkheid om iemand te ‘scoren’?

Een moment van trots overviel mij ook vandaag. Dit alles kan gewoon hier, in ons land. Er zijn genoeg plekken ter wereld waar het niet mogelijk is zichtbaar homoseksueel te zijn. Daarom ben ik blij dat ik deze dag heb kunnen beleven. Ik vind het belangrijk om te vieren dat wij hier mogen zijn wie we zijn. Homo, hetero, bi, transgender, het maakt niet uit. In Nederland hoor je erbij.

Nu zit ik hier, op het station, na te genieten van mijn dag, de mensen die ik ontmoet heb en alles wat ik heb gezien. Het was een fantastische dag. Amsterdam Gay Pride, tot volgend jaar!

Amsterdam Gay pride

Follow my blog with Bloglovin

Share this:

About Author

Wallflower

Hjalmar. 18. Wallflower. Enthousiast. Leergierig. Schrijver. “Be who you are and say what you feel because those who mind don't matter and those who matter don't mind.”

 


4 Responses

  • Eric

    Het was onwijs leuk om je ontmoeten! Leuk geschreven weer.

  • Linda

    Jaaa het was tof!

  • Myrthe

    Ik ben hier gekomen dankzij Linda! Ik vind al je artikels leuk, en deze ook! Je kan echt leuk schrijven, van die foto word ik zo blij. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>